Yatay Sondaj Nedir?


Yatay Sondaj denilince akla kazı yapmadan boruların ve kabloların toprak altına döşenmesi işlemidir.Yatay Sondaj işleminin her aşaması kontrollü olarak üstten takip edilmektedir ve yer altındaki  her hangi bir şebekeye "bu su şebekesi veya doğalgaz şebekesi olabilir " zarar vermeden istenilen yere girilip yine belirlenen çıkış noktasına varmaktır.

Aç-Kapa sistemler yüksek maliyetlidir.Bu açıdan yatay sondaj sistemi oldukça avantajlıdır.Şehir veya ilçe için kritik öneme sahip yerlerde sorunsuzca bu sistem uygulanabilir.
Yönelendirilebilen yatay sondaj sistemi alt yapı anlamında gelişmiş  bir çok yabancı ülkede kullanılmaktadır bu sistemin kullanılmasının sağladığı faydalar yüzünden vazgeçilmez bir sistem olmuştur.Yatay Sondaj yönteminde iş süresi oldukça kısadır ve maliyet azdır çevre dostudur. 


Örneğin doğalgaz borusu döşenirken genellikle yüzey kazılararak boru döşenir buda hem çevreye zarar verir hemde maliyeti artırır.Yatay sondaj yöntemi ile boru hattının geçeceği yerde yer altında neler var tespiti yapılabilir yatay sondajı yapan operatörü yönlendirir işlem daha az maliyetle yapılmış olur.
Yatay sondaj ile yer altında üç boyutlu yön verilerek alt yapı hatları daha kolay döşenmektedir. 
Yönlendirilebilir yatay sondaj sistemi ülke ekonomisine çok büyük kazançlar sağlamaktadır. 

Neden Yatay Sondaj 
Ekonomik Olması 
Zamandan tasarruf sağlaması 
Çevreye zarar vermemesi 
Diye sıralayabiliriz. 

0 yorum:

Yorum Gönder